Etiyopya ile Somali arasındaki sürecin ilk teknik müzakeresi Ankara’da yapıldı

Türkiye’nin arabuluculuğunda Somali ile Etiyopya arasında yürütülen ‘Ankara Süreci’nde yayımlanan ‘Ankara Bildirisi’ kapsamındaki teknik müzakerelerin ilki, Ankara’da gerçekleştirildi.

Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından alınan göre, Ankara Bildirisi kapsamında teknik müzakerelerin ilki bugün Ankara’da yapıldı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, müzakerelere katılmak üzere Ankara’da bulunan Etiyopya ve Somali Dışişleri Bakanlarıyla ayrı ayrı görüştü. Fidan, buradaki konuşmasında, bölgesel sahiplenme ve iş birliğinin aşırı kutuplaşmış olan dünyada hayati önem taşıdığını, bu çerçevede teknik müzakerelerin nihai başarısının her zamankinden daha önemli olduğunu ifade etti. Bunun, Afrika Boynuzu’nun geleceğini yeniden şekillendirmek ve zorlukları fırsatlara dönüştürmek için tarihi bir fırsat teşkil ettiğinin altını çizen Fidan, Afrika Boynuzu’nun istikrarlı ve müreffeh hale dönüşmesinin bir zorunluluk olduğunu ve bu süreçte atılacak adımların başka ülkelere de örnek teşkil edeceğini bildirdi.

Fidan, sürecin, tüm kıta için siyasi bir vizyon teşkil ettiğini, geçtiği güzergahların çok ötesine refah ve istikrar getirmeyi vadettiğini ve Kalkınma Yolu projesine benzer kapsamlı bir stratejik girişim olduğunu aktararak, Türkiye’nin bu süreci aktif bir şekilde kolaylaştırmaya, desteklemeye ve ileriye dönük olarak uygulanmasında rol oynamaya hazır olduğunu ifade etti.

Teknik müzakerelerde, Türkiye’nin bağlantısallık projelerindeki rolü ve Orta Koridor başta olmak üzere Bakü- Tiflis- Kars ve Kalkınma Yolu projelerinden örnekler sunuldu ve gümrük mevzuatları, liman projeleri ile ulaşım koridorlarının kalkınmaya olumlu etkileri ve bu konulardaki uluslararası standartlar hakkında görüş alışverişi yapıldı. Olumlu bir atmosferde gerçekleştirilen ilk tur teknik müzakerede, Ankara Bildirisi’ndeki vizyonun hayata geçirilmesi ve iki ülkenin ekonomik iş birliğinin geliştirilmesine dair somut hususlar, taraflar arasında akdedilebilecek bir çerçevenin olası unsurları ve atılacak müteakip adımlar hakkında kapsamlı görüşmeler yapıldı.

Türkiye, Ankara Bildirisi’yle kabul edilen ilkeler zemininde başlattığı bu süreci, Etiyopya ile Somali arasındaki iş birliğinin ötesinde, bölgesel bir kalkınma projesinin temeli olarak görüyor. Bu çerçevede üç ülke tarafından, ilk tur teknik müzakerelerin sonunda bir ortak açıklama kabul edildi. Taraflar, ikinci tur teknik müzakerelerin yine Türkiye’nin kolaylaştırıcılığında mart ayında düzenlenmesi konusunda mutabık kaldı.

Dışişleri Bakanlığı’ndan açıklama

Dışişleri Bakanlığı’ndan müzakerelere ilişkin yapılan açıklamada, “11 Aralık 2024 tarihinde kabul edilen Ankara Bildirisi kapsamındaki teknik müzakerelerin ilk turu Somali ve Etiyopya arasında bugün Sayın Bakanımızın ev sahipliğinde, Etiyopya Dışişleri Bakanı Gedion Timothewos ve Somali’nin Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Sayın Ali Mohamed Omar başkanlığındaki heyetlerin katılımıyla Ankara’da gerçekleştirilmiştir. Ankara Bildirisi ile Başbakan Abiy Ahmed Ali ve Cumhurbaşkanı Hassan Sheikh Mohamud, Cumhurbaşkanımızın kolaylaştırıcılığında, daha müreffeh ve istikrarlı bir geleceğe giden yolu açan bir vizyon ortaya koymuşlardı. Bugün, teknik müzakerelerin ilk turunda her iki heyet de Ankara Bildirisi’nin lafzına ve ruhuna bağlılıklarını göstermiştir. Heyetler, bu vizyonu hayata geçirmek ve karşılıklı faydaya dayalı sürdürülebilir kalkınmaya temel teşkil etmek üzere somut çalışmalara başlamışlardır. Her iki heyet de, Türkiye’nin Mart 2025’te yapılması öngörülen bir sonraki teknik müzakereler için zemin hazırlama konusundaki kararlılığını takdirle karşılamaktadır” ifadelerine yer verildi. (DHA)

Somali Cumhurbaşkanı ile Etiyopya Başbakanı Ankara süreci sonrası ilk kez Etiyopya’da görüştü

Ankara’nın Etiyopya-Somali normalleşme sürecindeki rolü dikkat çekmişti: Türkiye, Sudan ile BAE arasında arabuluculuğa hazırlanıyor

 

Related Posts

Öztürkmen: ‘İşte Adalet Bakanlığı’ndaki rezaletin belgesi’

CHP’li Öztürkmen, Adalet Bakanlığı’nın mülakat mağduru hâkim adayları ve adliye personellerinin açtığı davalarda 65 kez mahkum edildiğini açıkladı. Öztürkmen, mülakat sisteminin haksız ve hukuksuz olduğunun mahkeme kararlarıyla tescillendiğini, ancak buna rağmen mağduriyetlerin devam ettiğini belirtti.

Devlet Bahçeli’nin duygusal anları…

MHP lideri Devlet Bahçeli, Sırrı Süreyya Önder için TBMM’de düzenlenen taziye ziyaretine katıldı. Önder’in fotoğrafına dokunarak, “Allah rahmet eylesin” dedi.

Hindistan Pakistan’a saldırının sebebini açıkladı

Hindistan Dışişleri Bakanı Vikram Misri dün Pakistan topraklarına “Sindoor Operasyonu”PAHALGAM SALDIRISINA CEVAP Sindoor Operasyonu hakkında bilgilendirme yapılan basın toplantısında konuşan Mısri, “Pakistan’a ait ve Pakistan işgalindeki topraklarda …

Lukaşenko: Batı üstünlük hastalığından muzdarip

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Batı’nın üstünlük hastalığından tedavi edilemez biçimde muzdarip olduğunu söyledi.

Resmî Gazete’de bugün (7 Mayıs 2025 Resmî Gazete kararları)

Resmî Gazete’de 7 Mayıs 2025 tarihli kararlar, yönetmelikler ve tebliğler yayımlandı. Peki, Resmi Gazete’de bugün neler var?

Emniyet’ten İmamoğlu’na yönelik suikast iddialarına cevap: Somut delil yok, ihbar kişisel kanaate dayalı

Emniyet Genel Müdürlüğü, CHP lideri Özgür Özel’in cezaevindeki Ekrem İmamoğlu’na yönelik suikast iddialarına ilişkin açıklamada bulundu. Emniyetten yapılan açıklamada somut delil olmadığı belirtilerek ihbarın kişisel kanaate dayalı olduğu vurgulandı.