Merkez Bankası’ndan TL hamlesi: Dövize karşı yeni adımlar devrede!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Yüksek Fonlama Maliyeti ile Türk Lirasını Destekliyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politik ve küresel belirsizliklere karşı Türk lirasını desteklemek için fonlama maliyetini yüzde 48,8 seviyesine yükseltti. Bu rakam, yılın en yüksek fonlama seviyesi olarak karşımıza çıkarken, politika faizinin yüzde 46 olduğu ortamda üstünde seyrediyor.

Fonlamada Stratejik Değişim

Merkez Bankası, haftalık repo işlemlerinde sınırlandırma yaparak bankaları daha yüksek faizli gecelik borçlanma kanalına yönlendiriyor. Bu adım ile bankaların artan maliyetleri mevduat faizlerine yansırken, TL varlıkların öne çıkarılması hedefleniyor.

Döviz Talebine Karşı Alınan Önlemler

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaptığı açıklamada, “Koşullar döviz kurlarının yönetilmesini gerektiriyor. Merkez Bankası doğru adımları atıyor” dedi.

Sıkı para politikasıyla birlikte döviz talebinde kısıtlamalar gözlemlenirken, dolar talebi devam ediyor.

MUFG Bank Hazine Müdürü Onur İlgen, hedge işlemleri ve vadeli kontratlarla ilgili maliyet artışlarının kurumsal döviz taleplerini baskıladığını belirtti.

Rezervlerde Azalma

19 Mart’ta başlayan süreçte yaşanan kur dalgalanmalarının ardından Merkez Bankası’nın yaklaşık 53 milyar dolarlık döviz müdahalesinde bulunduğu tahmin ediliyor. Bu süreçte net rezervler bir haftada 3,7 milyar dolar düşüş gösterdi.

Nisan başında Morgan Stanley, TL varlıklara dönüş yapmaya başladığını ancak yabancı yatırımcı ilgisinin henüz sınırlı olduğunu belirtti.

Related Posts

Bankacılık sektörünün net karı arttı

Bankacılık sektörünün mart sonu itibarıyla dönem net karı 216 milyar 114 milyon lira oldu.

Dolar güne yükselişle başladı

Dün yüzde 0,1 düşüş kaydeden dolar/TL, yeni günde yönünü yukarı çevirdi. Kur 38,56 seviyesinden işlem görürken, yatırımcılar ABD’den gelecek tarım dışı istihdam ve işsizlik verilerine odaklandı.

Resmi Gazete’de yayımlandı: KDV’den 2028’e kadar muaf tutulacaklar

Resmi Gazete’de yayımlanan karar göre devlet tahvili, hazine bonosu ve kira sertifikaları gibi Hazine tarafından çıkarılan yatırım araçlarından elde edilen gelirler için uygulanan ve yüzde sıfır olan vergi oranı 31 Temmuz 2025’e kadar uzatıldı. Ayrıca, imalat sanayi ve turizm sektörüne yatırım teşvik belgesi ile yatırım yapan firmaların inşaat işlerine ilişkin mal ve hizmet alımları 2028 sonuna kadar KDV’den muaf olacak.

Her iki kişiden biri tasarruf yapıyor: İlk sırada yastık altı nakit ve altın var

ING Türkiye, Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması’nın 2024 yılı dördüncü çeyrek sonuçlarına göre, tasarruf yapanların oranı yüzde 54 olurken tasarruf aracı tercihlerinde yüzde 31 oranla yastık altı altın ve nakit ilk sırada yer aldı.

TCMB Olağan Genel Kurulu yarın yapılacak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 93. Hesap Dönemi Olağan Genel Kurul Toplantısı, yarın Ankara’da gerçekleştirilecek.

DİSK: Gerçek işsizlik 12 milyona dayandı!

TÜİK’in dar tanımlı işsizlik verilerinin gerçeği yansıtmadığını vurgulayan DİSK-AR’a göre, geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 28,8’e ulaşarak son 11 yılın zirvesine yaklaştı. Gerçek işsiz sayısı 12 milyona dayandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir