Menenjit vakalarının takip edilmediğini belirten Dr. Kırımlı: Çocuklarımız ölmesin

TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı: Menenjit Vakaları Hakkında Endişeliyiz

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, son günlerde çocuklarda artan menenjit vakaları hakkında endişelerini dile getirdi. Dr. Kırımlı, halihazırda ülkemizde kaç menenjit vakası olduğu ve hastanede tedavi gören kişi sayısı konusunda sağlık Bakanlığının bilgi paylaşmadığını belirtti.

Menenjitin bulaşıcı ve hızla kötüleşen bir hastalık olduğunu vurgulayan Dr. Kırımlı, hastalığı geçiren kişilerin çevresindekilerin yakından takip edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Ancak Bakanlık tarafından toplumu bilgilendirilmediğini belirten Dr. Kırımlı, hastaların çevresinde gerekli bilgilendirme ve takiplerin yapıldığını umduklarını söyledi.

‘Yeterli Takip Yapılmıyor’

Dr. Kırımlı, bu yıl uzun süren viral salgınları hatırlatarak, menenjit vakalarının salgınların peşinden sıkça görüldüğünü ifade etti. Ülke olarak pnömokok ve haemophilus influenza aşılarının yapıldığını belirten Dr. Kırımlı, bu sayede bu hastalıklardan kaynaklı menenjit vakalarının azaldığını belirtti. Ancak, meningokok menenjitinin artık daha sık görüldüğünü söyleyen Dr. Kırımlı, yeterince takip edilmediğinde bu hastalıktan dolayı çocukların hayatını kaybedebileceğini belirtti.

Dr. Kırımlı, geçmişte askerlere ve günümüzde umreye gidenlere ücretsiz menenjit aşısı yapıldığını belirtti ve bebeklere de bu aşının yapılması gerektiğini vurguladı. Aşılarla pnömokok ve haemophilus influenza menenjitlerinin önüne geçildiğini belirten Dr. Kırımlı, meningokok menenjiti için de aynı başarının sağlanabileceğini ifade etti. Ekonomik ya da tıbbi herhangi bir gerekçenin olmadığını belirten Dr. Kırımlı, Bakanlık tarafından programa alındığında aşının daha ekonomik şekilde temin edilebileceğini söyledi.

Related Posts

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan şap hastalığına karşı önlemler açıklaması: Hayvan satış yerleri geçici süreyle kapatıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan şap hastalığına karşı önlemler açıklaması: Hayvan satış yerleri geçici süreyle kapatıldı

Kene kabusu geri döndü: Çin menşeli yeni tür bulundu!

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte kene vakalarında endişe verici artış yaşanıyor. Çin menşeli yeni bir türün Türkiye’de tespit edilmesi ve bazı illerde can kayıplarının yaşanması, uzmanları alarma geçirdi. Özellikle ter ve idrar kokusunun keneleri çektiği uyarısı dikkat çekti.

Anne aşı olursa, bebek de korunuyor! Yenidoğanlarda hayati risk oluşturabiliyor

Gebelikte uygulanan boğmaca aşısı, bebekleri doğumdan sonra karşılaşabilecekleri ciddi enfeksiyonlara karşı korumak amacıyla artık rutin bağışıklama programına dahil edildi. Peki boğmaca neden bu kadar tehlikeli? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Manolya Kara ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Zeynep Utkan Korun yanıtladı.

Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi’ne ‘bıçak parası’ soruşturması: 11 gözaltı!

“Hastalardan bıçak parası talep ederek 10 milyon lira haksız kazanç elde edildiği” iddiası

Alışkanlıklar hayatımızdan çalıyor! Sadece dişi değil, kalbi de çürütüyor

Uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmek birçok insan için önemlidir. Günlük alışkanlıklar yaşlanma şeklimizde büyük rol oynar. Endişenin birikmesine izin vermek, diş ipi kullanmayı unutmak veya yalnız zaman geçirme planlarını atlamak küçük görünebilir ancak bunlar sessizce hayatınızdan çalıyor olabilir. Rutinlerinizi sağlıklı bir yaşam sürmek adına yeniden gözden geçirmelisiniz. Peki neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Kurban Bayramı’nı gebe olarak karşılayanlara önemli uyarılar: Ette porsiyona ve pişirmeye dikkat

Uzmanlar, hamilelerin Kurban Bayramı’nda günlük ortalama 90 ile 120 gram arasında kurban eti tüketmesi gerektiğini belirtti. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hediye Dağdeviren, “Hamilelere kurban etini 1 porsiyon şeklinde günlük ortalama 100 gram olarak tüketmesini öneriyoruz” dedi.