Anne aşı olursa, bebek de korunuyor! Yenidoğanlarda hayati risk oluşturabiliyor

Boğmaca: Ölümcül Bir Tehdit

Boğmaca, tıbbi adıyla pertussis, solunum yollarını etkileyen, son derece bulaşıcı ve özellikle bebeklerde yaşam kaybına yol açabilen bakteriyel bir hastalıktır. Her yıl dünya genelinde 20-40 milyon civarında boğmaca vakası görülmektedir. Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Manolya Kara’ya göre, boğmaca sebebiyle yılda yaklaşık 300.000 kişi, çoğunlukla çocuklar hayatını kaybetmektedir.

Belirtileri İlk Başta Soğuk Algınlığıyla Karıştırılabilir

Doç. Dr. Kara, hastalığın üç evrede ilerlediğini ve özellikle ilk haftalarda soğuk algınlığına benzer belirtiler gösterdiğini belirtiyor. Hastalık ilk evresinde (kataral evre), hafif ateş, burun akıntısı, halsizlik gibi nezle benzeri belirtiler gösterir. Bu dönemde hastalık bulaşıcıdır ve hastalığın seyri şiddetlenerek devam eder.

Boğmaca Bebeklerde Özellikle Tehlikeli

Doç. Dr. Kara’ya göre, boğmaca öksürük nöbetlerine, solunum güçlüğüne, kusmaya ve hatta kaburga kırıklarına neden olabilir. Bebeklerde nefes durması ve ciddi akciğer enfeksiyonları gibi sonuçlar doğurabilir.

Aşılama Önemli

Boğmaca aşısıyla hastalığın yayılması engellenebilir. Ancak aşılanma oranlarının düşmesi ve bağışıklığın azalması nedeniyle salgınlar görülebilir. Aşı, özellikle hamile kadınlar ve bebekler için önemlidir.

Annenin Aşılması Bebeği Korur

Kadın Hastalıkları, Doğum Uzmanı Dr. Zeynep Ece Utkan Korun, annenin gebelikte aşılanması gerektiğini vurguluyor. Anne adaylarının gebeliğin 18-36. haftaları arasında aşı olmaları tavsiye ediliyor. Aşı, bebeklere doğumdan önce anneden koruyucu antikorlar geçirir.

Anne Adaylarının Dikkatine

Uzman Dr. Utkan Korun, tüm anne adaylarını gebeliklerinin ikinci trimesterinde aşı olmaya davet ediyor. Aşıların ücretsiz olarak sağlık merkezlerinde yapılabileceğini belirtiyor.

Related Posts

Kene kabusu geri döndü: Çin menşeli yeni tür bulundu!

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte kene vakalarında endişe verici artış yaşanıyor. Çin menşeli yeni bir türün Türkiye’de tespit edilmesi ve bazı illerde can kayıplarının yaşanması, uzmanları alarma geçirdi. Özellikle ter ve idrar kokusunun keneleri çektiği uyarısı dikkat çekti.

Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi’ne ‘bıçak parası’ soruşturması: 11 gözaltı!

“Hastalardan bıçak parası talep ederek 10 milyon lira haksız kazanç elde edildiği” iddiası

Alışkanlıklar hayatımızdan çalıyor! Sadece dişi değil, kalbi de çürütüyor

Uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmek birçok insan için önemlidir. Günlük alışkanlıklar yaşlanma şeklimizde büyük rol oynar. Endişenin birikmesine izin vermek, diş ipi kullanmayı unutmak veya yalnız zaman geçirme planlarını atlamak küçük görünebilir ancak bunlar sessizce hayatınızdan çalıyor olabilir. Rutinlerinizi sağlıklı bir yaşam sürmek adına yeniden gözden geçirmelisiniz. Peki neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Kurban Bayramı’nı gebe olarak karşılayanlara önemli uyarılar: Ette porsiyona ve pişirmeye dikkat

Uzmanlar, hamilelerin Kurban Bayramı’nda günlük ortalama 90 ile 120 gram arasında kurban eti tüketmesi gerektiğini belirtti. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hediye Dağdeviren, “Hamilelere kurban etini 1 porsiyon şeklinde günlük ortalama 100 gram olarak tüketmesini öneriyoruz” dedi.

Genetik yatkınlık risk taşıyor: “Tiroit kanserinin görülme sıklığı artıyor”

Genetik yatkınlık risk taşıyor: “Tiroit kanserinin görülme sıklığı artıyor”

BKİ (Beden Kitle İndeksi) nedir? Obezite sınırı kaçtır? Uzman isimden bilgiler

Günümüzün en önemli sağlık problemlerinden biri olan obezite, sadece estetik bir sorun değil, kronik bir hastalık olarak değerlendiriliyor. BKİ (Beden Kitle İndeksi) nedir? Obezite sınırı kaçtır? soruları ise araştırılan konuların başında geliyor. İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. M. Emel Alphan, obezite hakkında merak edilenleri yanıtladı.