Aşırı Yeme Bozukluk Mu? Bağımlılık Mı?

Aşırı Yeme Bozukluğu: Yeme Bağımlılığı mı, Bağımlılık mı?

Son zamanlarda, yeme bozukluğu tanı ölçütlerini karşılayan ve yeme bağımlılığı olarak kabul edilen bireyler, bağımlılık tedavisine tabi tutulmaya başlandı. Yeme bağımlılığının, bazı yiyeceklerin santral sinir sisteminde maddeler gibi etki göstermesi nedeniyle, madde bağımlılığı tanı ölçütlerini karşılaması önemlidir. Yağlı, şekerli ve çikolata gibi karbonhidrat ve yağ oranı yüksek yiyeceklerin, santral sinir sistemindeki ödül yolağında (mezolimbik yolak) dopamin salınımını artırdığı gösterilmiştir. Ayrıca, bu tür yiyeceklerin alkol veya madde bağımlılığında etkili olan nöroanatomik bölgeleri etkilediği belirlenmiştir.

Yeme bağımlılığında, özellikle çikolata, şeker ve karbonhidrat açısından zengin yiyeceklere karşı aşırı istek duyulması ve tüketilmesi, psikoaktif etkilere neden olduğunu gösteren klinik araştırmalar bulunmaktadır. İçerdikleri kakao ve şeker, bu aşermeyi doğrudan etkileyen unsurlardır.

Obezitede Yeme Bağımlılığı

Bazı araştırmalar, tıkınırca yeme bozukluğuna sahip obez bireylerde görülen davranışın, bağımlılıkta da görülen kompülsif yeme ile benzerlik gösterdiğini ve bu nedenle obez bireylerin bir kısmının yeme bağımlılığı yaşadığını öne sürmektedir.

Evrimleşen Yeme Alışkanlıkları: Homeostatik ve Hedonik Yaklaşım

Yeme davranışı, homeostatik ve hedonik sistemler aracılığıyla düzenlenir. Homeostatik sistem, sağlıklı kiloda kalabilmemizi sağlarken; hedonik sistem ise beyin ödül sisteminin doyumsuz dopamin talebi nedeniyle aşırı, kalorisi yüksek, yağlı ve şekerli gıdaların tüketilmesine yol açabilir.

Bağımlılık ve Zevk Almada Opioid ve Dopaminerjik Sistemlerin Rolü

Seker ve yağ açısından zengin yiyeceklerin tüketilmesinin, bazı beyin bölgelerinde dopamin salınımını ve endojen bir opioid olan dinorfinin gen ekspresyonunu artırdığı bildirilmektedir.

Sonuç olarak, alkol veya madde bağımlılığı ve diğer bağımlılıklarda gözlemlenen aşerme, kontrolsüz tüketme ve tolerans gibi etkilerin, yeme bağımlılığında da görüldüğü vurgulanmaktadır. Bu nedenle, yeme bağımlılığı tanısı alan bireylerin tedavisinde, biyo-psiko-sosyal alanları kapsayan kapsamlı bir yaklaşımın benimsenmesi gerekmektedir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Amatör Balıkçı Olta İğnesiyle Hastanelik Oldu

MERSİN’in Silifke ilçesinde eline olta iğnesi batan amatör balıkçı hastanelik oldu. Silifke ilçesinde amatör balıkçılık yapan Hüseyin Yılmaz, avı sırasında eline olta iğnesi battı. Yılmaz, kendi çabalarıyla iğneyi çıkarmaya çalıştı ancak başarılı …

Seydişehir’de Sağlık Personeline İlk Yardım Eğitimi Verildi

Seydişehir ilçesinde sağlık müdürlüğü personeline ilk yardım eğitimi yapıldı. Kurum binasında Dr. Zeliha Halıcı tarafından verilen ilk yardım eğitiminde, genel ilk yardım bilgileri, hasta, yaralı ve olay yerinin değerlendirilmesi, temel yaşam …

Şanlıurfa’da Otomobil Kazası: 6 Yaralı

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde iki otomobilin çarpıştığı kazada 6 kişi yaralandı. Salih D. yönetimindeki 63 FA 242 plakalı otomobil Selahattin G. kontrolündeki 63 AHH 210 plakalı otomobille kırsal Saygın Mahallesi’nde çarpıştı. İhbar üzerine olay …

Sırrı Süreyya Önder’in Sağlık Durumu Hakkında Kardeşinden Açıklama

Sırrı Süreyya Önder’in kardeşi Ali Önder’den açıklama “Takdir Allah’ın, durumunun stabil gitmesi bile bizi mutlu ediyor” İSTANBUL – Sırrı Süreyya Önder’in kardeşi Ali Önder, “Takdir Allah’ın diyoruz. Tabii durumun şu an stabil gitmesi bile bizi …

Güreş Boğasının Saldırısında Genç Adam Hayatını Kaybetti

Aydın’ın İncirliova ilçesinde güreş boğasının saldırısına uğrayan 29 yaşındaki şahıs hayatını kaybetti. Olay, sabah saatlerinde Palamut Mahallesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, güreş boğasına bakmaya giden Fevzi Göktaş (29) henüz …

Hatırlamak için yeni umut: Bu test her şeyi değiştirebilir!

İspanyol bilim insanlarının geliştirdiği yeni kan testi, Alzheimer hastalığını belirtiler ortaya çıkmadan önce tespit edebiliyor. Bu çığır açıcı yöntem erken müdahale fırsatı sunuyor.