Bakan Kacır: Yollardaki Togg sayısı 50 bini aştı

“`html

2025 Vizyonu: Türkiye’nin Yüksek Teknoloji Yatırımları

Bakan Kacır, AA muhabirine verdiği demeçte, 2025 yılına yönelik hedeflerini detaylandırdı. Türkiye’nin sanayi ve teknoloji alanında 2024 yılı boyunca elde ettiği başarılara atıfta bulunan Kacır, insanlı uzay projelerinden TÜRKSAT 6A gibi birçok yerli projenin dünya sahnesinde yer bulduğunu ifade etti.

Kacır, bu gelişmelerin Türkiye’nin beceri seviyesinin bir göstergesi olduğuna dikkat çekerek, “Türkiye artık sektörde kendini kanıtlamış bir ülke ve en iddialı yüksek teknoloji projelerini kendi kaynaklarıyla hayata geçirme yeteneğine ulaşmıştır.” diye belirtti.

Bu yıl yüksek teknoloji alanında yeniliklerin hız kazanacağını vurgulayan Kacır, yeni üretim yatırımlarıyla birlikte teknoloji girişimlerinin artacağını vurguladı.

Kacır, Türkiye’nin son 22 yılda OECD ülkeleri arasında en fazla sanayi üretimi artışı gösteren ülke olduğunu aktararak, şu ifadeleri kullandı:

“Yaklaşık 7 milyar dolara yakın yatırımı Türkiye’ye kazandırmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki ay bunun ilk aşaması olarak 2 milyar dolarlık bir yatırım paketini açıklayacağız. 2025 yılında yüksek teknoloji üretimi ve ihracat kapasitemizi önemli ölçüde artırmayı planlıyoruz. Gerçek bir üretim merkezi olan Türkiye, hedeflerini daha yüksek katma değerli ürünlerle gerçekleştirecek yatırımlarla perçinlemek istiyor. 2025 yılı, elektrikli araçlar, batarya, güneş hücreleri, rüzgar türbinleri, çip üretimi, AR-GE merkezleri gibi alanlarla Türkiye’nin küresel yatırımlarla daha hızlı buluşmasını sağlayacak bir yıl olacaktır.”

“Teknolojide Öncü Markalar Türkiye’yi Seçsin”

Kacır, BYD’nin yeni nesil elektrikli araç yatırımını Türkiye’ye çekmenin gururunu yaşadıklarını ve üretim sürecini yakından takip ettiklerini belirtti, üretimin 2026 yılında başlamasını beklediklerini vurguladı.

Otomotiv yatırımlarını Türkiye’ye çekme çabalarının devam ettiğini ifade eden Kacır, “Son aşamalarını tamamladığımız bazı yatırımlar üzerinde çalışıyoruz. Küresel yatırımların ülkemizde yer bulması bizim için kritik öneme sahip. Bu yatırımlar başka ülkelere gerçekleşirse, orada üretilen ama Türkiye’de satılan otomobil markaları ile karşı karşıya kalabiliriz. Bizim amacımız, ‘Teknolojide öncü markalar Türkiye’yi yatırım lokasyonu olarak seçsin ve buradan AR-GE, üretim ve dünya çapında ihracat yapsın’ diyerek bu anlayışla BYD yatırımı gibi diğer markalarla da görüşmelerimizi sürdürüyoruz.” dedi.

“Yollardaki Togg Sayısı 50 Bini Aştı”

Yerli otomobil Togg’un Türkiye’de kendi segmentinde liderliği ele geçirdiğine dikkat çeken Kacır, aracın “fastback” modelinin bu yıl piyasaya sunulacağını açıkladı.

Gelecek yıllarda elektrikli araç ve otonom teknolojilerde elde edecekleri kazanımlarla Togg’un rekabet gücünü artırmayı hedeflediklerini belirtti. Kacır, “Bunlar Togg’un rekabetçi olabilmesi gereken kritik alanlar. Togg, geleceğin mobilite teknolojilerine katkı sunan bir platform konumunda. Geçen yıl yollardaki Togg sayısı 50 bini aştı.” ifadelerini kullandı.

Uzayda “Küresel Lig” Hedefi

Bakan Kacır, 10-15 yıl önce yılda 100-150 uydu fırlatılırken, bu sayının 2.500’e ulaştığını belirtip Türkiye’nin bu alandaki potansiyelini vurguladı.

Ülkenin uydu geliştirme yeteneklerine dikkat çeken Kacır, Türkiye’nin yakın yörünge uydularında da dünya standardında rekabet etmek istediğini söyledi. Kacır, “Türkiye, mutlaka önemli bir uydu üreticisi olacaktır. Mevcut kapasitelerimizi desteklemeye devam edersek, Türkiye yakından yörünge uydu sistemleri geliştirme ve üretiminde küresel ligde yer alacaktır.” dedi.

Öncelikli Hedef Ay

Bakan Kacır, Türkiye’nin Ay Programı kapsamında ülkenin tasarlayıp ürettiği bir aracı Ay’a göndermeyi hedeflediğini açıkladı.

Kacır, ABD ve Çin’in Ay’a dönüş çalışmalarına dikkat çekerek, bu teknolojik yarışa katılmanın Türkiye için büyük önem taşıdığını belirtti. Hibrit roket motoru teknolojisinde Türkiye’nin en gelişmiş dört ülkeden biri olduğunu söyleyen Kacır, “Hibrit roket motorumuzun üretim aşamasındayız. Ay Programı çerçevesinde bir uydu göndererek Ay’da veri toplayacağız, nihayetinde Ay yüzeyine yumuşak iniş testlerinin provasını yapacağız.” dedi.

Yeni Turcorn’lar Yolda

Kacır, Türkiye’nin 11 binden fazla Teknopark ve 1.600’den fazla AR-GE ve tasarım merkeziyle büyük bir ekosisteme sahip olduğunu dile getirdi.

Türkiye’de en az 7 tane unicorn (Turcorn) girişimi bulunduğunu söyleyerek, “Çok sayıda teknoloji girişimi, milyar dolarlık değerlere ulaşmayı bekliyor. Son beş yılda Türkiye’nin teknoloji girişimlerine yaptığı yatırımlar 5 milyar dolara erişti.” ifadelerini kullandı.

Bakan Kacır, KOBİ’leri de unutmadan KOSGEB aracılığıyla verdikleri desteklerini ve istihdam koruma programlarını anlattı. “Hedefimiz, tüm sektörlerde katma değer artışını sağlamak ve yüksek teknoloji atılımlarını gerçekleştirirken, aynı zamanda her sektörü destekleyici bir yaklaşım sergilemek.” dedi.

Şehirler “İlkler”le Tanışacak

Kacır, 81 il için Yerel Kalkınma Hamlesi Programı’nı hayata geçirdiklerini hatırlatarak, bu program çerçevesinde her şehirde belirli yatırım konuları için teşvikler sunacaklarını açıkladı.

Kacır, “Bu program ile gerçekleştirilecek yatırımlar, şehirlerimize büyük bir ekonomik canlılık getirecek ve birçok alanda ilk kez yatırım yapılmasını sağlayacak.” diye ekledi.

“Suriye’nin Yanında Olmaya Devam Edeceğiz”

Bakan Kacır, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin Suriye’nin bağımsızlığını kazanmasıyla yeni fırsatlar elde edeceğini vurguladı.

2028 yılına kadar 500 milyar liraya yakın yatırım planladıklarını belirten Kacır, Türkiye ve Suriye’nin kardeş olduğunu ifade ederek, “Suriye’nin kalkınma yolculuğunda bilgimizi ve deneyimlerimizi paylaşacağız.” dedi.

“`

Related Posts

Türkiye Elektrik Üretim ve Tüketim Verileri Açıklandı

Türkiye’de dün günlük bazda 880 bin 398 megavatsaat elektrik üretildi, tüketim ise 885 bin 367 megavatsaat oldu. Türkiye Elektrik İletim AŞ verilerine göre, saatlik bazda dün en yüksek elektrik tüketimi 42 bin 638 megavatsaatle 21.00’de, en düşük …

Remzi Durmuş: Avrupa Birliği karbon salınımına göre ek vergi alacak

Öğretim Görevlisi Remzi Durmuş, Haberler.com’da Abdurrahman Yazıcı’nın konuğu oldu. Durmuş, sürdürülebilirlikten Avrupa Birliği’nin karbon vergisine, Türkiye’deki iklim yasasından yeşil dönüşüm ekonomisine kadar birçok konuda önemli değerlendirmelerde bulundu.

Asya borsalarında dalgalı seyir: Trump ve ticaret endişeleri gündemde

ABD ile yaşanan ticaret gerilimleri ve Trump’ın Fed Başkanı Powell’a yönelik sert eleştirileri, Asya piyasalarında kararsızlığa yol açtı. Japonya ve Güney Kore’de endeksler düşerken, Çin ve Hindistan tarafında pozitif görünüm öne çıktı.

Akaryakıt tabelası değişiyor mu?

ABD’nin ek gümrük tarifeleri ile deprem yaşayan küresel piyasalarda dalgalı seyir sürerken toparlanma eğilimi de öne çıkmıştı. Ancak Trump’ın Fed Başkanı Jerome Powell’ı hedef alması piyasalar için büyük endişe kaynağı. Tarifelerin açıklandığı 2 …

Antalya’da damacanadan bir bardak su, 1 lira 30 kuruşa doluyor

Bir damacana soluyun fiyatı 150 lira oldu. 19 litrelik damacanadan 95 bardak su çıkıyor. Böylece bir bardak su 1 lira 30 kuruşa içiliyor. Son 4 aydı 3 kez zan yiyen damacana suda fiyat artışı durmayacak gibi görülüyor.

Altında Rekor Seviyeler

Ons altın 3,500 doları, gram altın ise 4,300 lirayı geçerek tarihi zirvelere ulaştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir