Bankacılık sektörünün net karı arttı

Türk Bankacılık Sektörü Mart 2025 Raporu Açıklandı: Aktif Büyüklüğü 36 Trilyon Liraya Ulaştı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yayımlanan Mart 2025 dönemine ait rapora göre, Türk Bankacılık Sektörü’nün konsolide olmayan ana göstergeleri dikkat çekici sonuçlar ortaya koydu. Sektörün aktif büyüklüğü, 2024 sonuna kıyasla 3 trilyon 474 milyar 278 milyon lira artarak 36 trilyon 131 milyar 512 milyon liraya yükseldi.

Mart ayı itibarıyla sektörün en büyük aktif kalemi olan kredilerin toplamı 17 trilyon 633 milyar 383 milyon lira olarak kaydedilirken, menkul değerler toplamı ise 5 trilyon 765 milyar 848 milyon lira olarak belirlendi. Aynı dönemde kredilerin takibe dönüşüm oranı yüzde 1,93 olarak gerçekleşti.

Bankaların en büyük fon kaynağı olan mevduat, 2024 sonuna göre yüzde 11,9 artarak 21 trilyon 145 milyar 469 milyon liraya yükseldi. Öte yandan, öz kaynak toplamı da yüzde 6,5 artışla 3 trilyon 86 milyar 863 milyon lira olarak kaydedildi. Sektörün dönem net karı 216 milyar 114 milyon lira olarak gerçekleşirken, sermaye yeterliliği standart oranı ise yüzde 17,63 olarak belirlendi.

Related Posts

Dolar güne yükselişle başladı

Dün yüzde 0,1 düşüş kaydeden dolar/TL, yeni günde yönünü yukarı çevirdi. Kur 38,56 seviyesinden işlem görürken, yatırımcılar ABD’den gelecek tarım dışı istihdam ve işsizlik verilerine odaklandı.

Resmi Gazete’de yayımlandı: KDV’den 2028’e kadar muaf tutulacaklar

Resmi Gazete’de yayımlanan karar göre devlet tahvili, hazine bonosu ve kira sertifikaları gibi Hazine tarafından çıkarılan yatırım araçlarından elde edilen gelirler için uygulanan ve yüzde sıfır olan vergi oranı 31 Temmuz 2025’e kadar uzatıldı. Ayrıca, imalat sanayi ve turizm sektörüne yatırım teşvik belgesi ile yatırım yapan firmaların inşaat işlerine ilişkin mal ve hizmet alımları 2028 sonuna kadar KDV’den muaf olacak.

Merkez Bankası’ndan TL hamlesi: Dövize karşı yeni adımlar devrede!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, ekonomik risklere karşı Türk lirasını korumaya yönelik adımlarını sürdürüyor. Piyasa dinamiklerini yönlendiren hamleler, döviz talebini sınırlamayı ve TL’yi güçlendirmeyi hedefliyor.

Her iki kişiden biri tasarruf yapıyor: İlk sırada yastık altı nakit ve altın var

ING Türkiye, Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması’nın 2024 yılı dördüncü çeyrek sonuçlarına göre, tasarruf yapanların oranı yüzde 54 olurken tasarruf aracı tercihlerinde yüzde 31 oranla yastık altı altın ve nakit ilk sırada yer aldı.

TCMB Olağan Genel Kurulu yarın yapılacak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 93. Hesap Dönemi Olağan Genel Kurul Toplantısı, yarın Ankara’da gerçekleştirilecek.

DİSK: Gerçek işsizlik 12 milyona dayandı!

TÜİK’in dar tanımlı işsizlik verilerinin gerçeği yansıtmadığını vurgulayan DİSK-AR’a göre, geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 28,8’e ulaşarak son 11 yılın zirvesine yaklaştı. Gerçek işsiz sayısı 12 milyona dayandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir