Coğrafi işaret, “Bayburt tarhunu”na ihracat yolunu açtı

Bayburt Tarhun Otu Coğrafi İşaret ve Ticarileşme Sürecinde

Bayburt’ta yemeklerde lezzet katmak için sıkça kullanılan tıbbi aromatik bitki olan tarhun otu, coğrafi işaret alımının ardından ticarileşme yolunda ilerliyor. Bayburt’ta 1900’lü yılların başında keşfedilen tarhun otunun üretimini teşvik etmek amacıyla, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü 2019’dan itibaren fide desteği sağlamaktadır. Kurak ve soğuğa dayanıklı “Bayburt tarhunu”, Bayburt Üniversitesi’nin girişimleriyle Nisan 2025’te coğrafi işaret korumasına alındı ve Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edildi.

Şehir genelinde 210 bin dönümlük alanda yaklaşık 150 üretici tarafından yetiştirilen tarhun, kilogramı bin ila 1500 lira arasında satışa sunulmaktadır. Coğrafi işaretin alınmasının ardından, baharat ticareti yapan firmaların yanı sıra tıbbi aromatik bitki ihracatı yapan firmalar da tarhuna ilgi göstermektedir.

“Tarhun Ticarileşme Sürecinde”

Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mutlu Türkmen, Nisan 2025 itibariyle tarhunun Bayburt adına coğrafi işaretli ürün olarak tescillendiğini belirtti. Tescil sonrası bitkinin ihracatı konusunda önemli girişimler olduğunu vurgulayan Türkmen, tarhunun ticarileşme sürecinin hız kazandığını ifade etti. Üniversitede Tarım ve Hayvancılık Araştırma Uygulama Merkezi bünyesinde tarhunla ilgili bilimsel araştırmalara hız verdiklerini belirten Türkmen, tarhunun yaygınlaştırılması ve ihracatının artması için çalışmaların devam ettiğini açıkladı.

Akademisyenlerin bilimsel verileri belirli periyodlarla üreticilerle paylaştığını vurgulayan Türkmen, tarhunun üretim sürecinin genişleyeceğini ve Bayburt’un ekonomisine ciddi katkı sağlayacağını ifade etti.

“Pazar İçin Üretim Artmalı”

Yedigöze köyünde çiftçilik yapan 47 yaşındaki Feryal Haşlak, 2 dönümlük arazide tarhun ürettiğini belirtti. Son dönemde aracı firmalar aracılığıyla yurt dışına ihracat yaptıklarını söyleyen Haşlak, üretimin artması gerektiğini belirtti. Hem iç pazarda hem de tıbbi aromatik bitki ihracatı yapan firmaların taleplerini karşılamak adına üretimi genişleteceklerini ifade eden Haşlak, tarhunun ekonomik getirisi yüksek bir ürün olduğunu ve üretimin artmasıyla Bayburt ekonomisine katkı sağlanacağını belirtti.

Üretimin artması ve taleplerin karşılanması adına hedeflerinin belirlendiğini söyleyen Haşlak, sistematik çalışmalarla üretimin artırılacağını ve ürünün yurt dışına ihraç edilen önemli bir ürün olacağını belirtti.

Related Posts

Batı’da Albayrak planı! Küresel gerilim harekete geçirdi

Berat Albayrak’ın Hazine ve Maliye Bakanlığı döneminde ABD, İngiltere ve İsviçre’de bulunan 350 ton altını Türkiye’ye getirmişti. Almanya ve İtalya da Albayrak’ın planını uygulamaya karar verdi. Almanya ve İtalya, Trump’ın Fed’e yönelik sert çıkışları ve artan küresel gerilimler üzerine altın rezervlerini ABD’den ülkelerine getirmeyi düşünüyor.

Sektör temsilcileri İstanbul’a yapılacak kiralık sosyal konut hamlesini değerlendirdi

İstanbul’da hayata geçirileceği açıklanan kiralık sosyal konut projelerinin kira fiyatlarını dengeleyeceğini belirten sektör temsilcileri, bu adımın son derece yerinde olduğunu bildirdi.

Maaşlara zam farkı için geri sayım başladı! En düşük emekli aylığı ne olacak?

Memur ve emekliler yeni dönem zamlı maaşları için bekleyişe geçti. Önümüzdeki hafta perşembe günü açıklanacak olan haziran ayı enflasyonu ile birlikte maaşlara yapılacak zam oranları netleşecek. Milyonlarca kişi en düşük emekli aylığına ne kadar artış olacağını merak ediyor. Peki beklentiler neler? İşte detaylar…

Yeni ÖTV düzenlemesi otomobil fiyatlarını etkileyecek mi?

2022 yılında uygulamaya alınan yüzde 45, 50, 60, 70 ve 80’lik ÖTV matrah dilimleri, araç fiyatlarında yaşanan artış nedeniyle işlevini yitirmişti. 2023 Temmuz ayından bu yana otomobillere fiilen sadece %80 ÖTV uygulanıyordu. Bu gelişmelerin ardından …

Parasını dolara yatıranlar için kritik uyarı

JP Morgan, elinde doları olanlara kritik uyarıda bulundu. ABD Doları’nın önümüzdeki 12 ayda değer kaybetmesini bekliyor. Bankaya göre, ekonomik yavaşlama ve küresel mali politikalar dolar üzerinde baskı kurabilir.

Uzakdoğu’dan Avrupa’ya hızlı teslimat: Türkiye transit üs haline geliyor

Küresel e-ticaret pazarındaki hızlı genişleme, Türk hava kargo sektörüne de olumlu yansıdı. Geleneksel kargo taşımacılığındaki düşüşe rağmen, özellikle Uzakdoğu merkezli e-ticaret sitelerinden gelen siparişler sayesinde, 2025’in ilk beş ayında …