Japon deprem uzmanından Marmara için korkutan uyarı

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen 6 Şubat depremlerinin ikinci yılı dolayısıyla değerlendirmelerde bulundu.

‘MERDİVENLERİ KULLANMAYIN’

Deprem eğitiminin önemine de değinen Moriwaki, şunları kaydetti:

-Türkiye’de insanlar neden panik oluyor? Ne olduğunu bilmediği için sıkıntı oluyor.

-Mesela 2011’de Japonya’da Tokyo’da iki kişi maalesef balkondan atladı ama Japon değillerdi. Sadece deprem olunca bina çöküyor bilgisi var o yüzden eğitim çok önemli.

-Anaokuldan itibaren eğitim yapmak lazım. Ben depreme nasıl hazır olunacağı, yaşam üçgenin nasıl kurulacağı bunlarla ilgili kitap yazdım. Türkiye’de herkes genel olarak merdivenden kaçmaya çalışıyor.

-Maalesef Maraş’taki depremde en fazla ceset gördüğüm yer merdivenler oldu. Asansör kullanılmayacağı biliniyor ama merdiven de kullanmamak lazım. Hiç kimse merdivenden kaçmaya çalışmayacak, orada kalacak.

-Japon’ya da insanlar tabela, fayans gelebilir diye deprem sırasında binanın içine kaçıyor. Yanlış söylemiyorum çünkü binalar insanı korumak için var. İç dekorasyondan kaynaklı bir şeyler düşebilme ihtimaline karşı masanın altında üçgen oluşturuluyor.

-Türkiye’de ise maalesef yüzde 50 izinsiz bina var. Bina çökebileceği için masanın yanında hayat üçgeni oluşturulmalı. İnsan susuz sadece üç gün yaşayabilir. Su varsa insan bir ay yaşayabilir. Onun için su olması lazım yaşam üçgeni olarak yatağının yanında.

-Salonda koltuğun yanına şişe koymak lazım. Ayrıca her zaman bir tane çikolata, metal düdük ve tuz olmalı.

-Tuz niye lazım şimdiye kadar duymadınız, insan iki hafta sonra aniden güç kaybı yaşıyor bu tuzsuzluktan oluyor. Tuz varsa biraz dilinize koyacaksınız. O yüzden benim her zaman yanımda su, çikolata, metal düdük ve tuz oluyor.

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Türkiye ile Japonya arasında deprem hazırlık konusundaki farkları da anlattı:

-İki taraf da dua ediyor. Japonya, dua yapmadan önce mutlaka kendi yapabileceği evi iyi mi, evinin zemini iyi mi kötü mü bunları araştırıyor. Depreme hazırlığını yapıyor. Ama Türkiye’de hiçbir hazırlık yapılmadan dua yapılıyor.

“Türkiye’de depreme hazırlık yapmak lazım” diyen Yoshinori Moriwaki, devlet, belediyeler, şirketler ve aileler deprem için hep beraber hazır olursa riskin de yüzde 70 azalacağını, kaybedilen insan sayısının da azaltılabileceğini vurguladı.

Moriwaki, “Bunu biz yapıyoruz, Türkiye’de de artık yapmak lazım. Sadece herkes bize ‘Ne zaman ne büyüklükte deprem olacak’ diye soruyor. Türkiye’ye de depremin geldiğini kabul etmek lazım ve ona göre hazır olmak lazım. Kahramanmaraş’taki depremden sonra 1 Ocak 2024’te Japonya’da 7.6 büyüklüğünde deprem oldu. Kahramanmaraş’taki ikinci deprem ile aynı büyüklükte. Kahramanmaraş depremlerinde 53 bin rakamı var ama bana göre üç katından daha fazla. Zaten bakanın ağzından da kaçtı 130 bin diye. 53 bin olsun, Japonya’da aynı büyüklükte depremde 330 kişi kaybetti” ifadelerini kullandı.

Ege bölgesinin deprem riskine ilişkin konuşan Moriwaki, “Ege bölgesinde ince, kısa çok fay hattı var ama büyük deprem beklemiyorum. Marmara bölgesinde 7,5 gibi büyük deprem beklemiyorum. 6-6,5 büyüklüğünde deprem olabilir” dedi.

Moriwaki, ayrıca Deprem Yönetmeliği’nde 1998 yapılan değişikliğe değinerek, “2000 yılından sonraki binalar iyi ama önceki binalar, yumuşak zeminse çok kötü durumda olabilir. Öyle yerlerde kentsel dönüşüm yapmak lazım. Binayı sıfırdan yapmak değil güçlendirme yöntemi de kullanılabilir” değerlendirmesini yaptı.

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, depreme her zaman hazırlı olunması gerektiğini vurgulayarak, “Herkes deprem ne zaman, ne kadar büyüklükte olacak diye merak ediyor. Türkiye de Japonya da deprem ülkesi. Deprem geliyor, onu kabul edip ona göre hareket etmek, hazır olmak lazım. Hep beraber hazır olunursa hasar yüzde 70 azalır. Yüzde 70 büyük rakam değil mi? O zaman hep beraber hazır olmamız lazım” diye konuştu.

Related Posts

ANF İmralı’dan yeni fotoğrafla duyurdu: Öcalan tarihi bir çağrı daha yaptı, yakında yayınlanacak

ANF İmralı’dan yeni fotoğrafla duyurdu: Öcalan tarihi bir çağrı daha yaptı, yakında yayınlanacak

Paşinyan’ın dini liderlere saldırılarına tepki: ‘Amaç geleneksel bağları bozmak’

Brezilyalı uluslararası ilişkiler uzmanı Conceiçao, Ermenistan’da Başbakan Nikol Paşinyan’ın dini liderlere ve Apostolik Kilise’ye yönelik saldırılarının geleneksel tarihi ve kültürel bağları ortadan kaldırmayı amaçladığını belirtti.

Havaalanında korkunç olay! Uçağın motoruna sıkışarak can verdi: Tüm uçuşlar askıya alındı!

İtalya Milano’da bu sabah saatlerinde bir kişi kalkış aşamasında olan uçağın motoruna sıkışarak feci şekilde can verdi.

Zeydan Karalar’ın ifadesi ortaya çıktı: ‘4 gün boyunca sağlıksız koşullarda gözaltında tutulmam hukuka ve vicdana uygun değil!’

CHP’li belediyelere 5 Temmuz Cumartesi sabahı gerçekleştirilen son operasyonda gözaltına alınan ve aralarında Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ile Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere’nin de bulunduğu 13 ismin savcılık sorguları devam ediyor. Savcılık sorgusu biten Zeydan Karalar’ın ifadesi ortaya çıktı. Karalar’ın “4 gün boyunca sağlıksız koşullarda gözaltında tutulmam hukuka ve vicdana uygun değildir. Bu operasyonun siyasi bir operasyon olduğunu düşünüyorum. Suçlamaları kabul etmiyorum. Serbest bırakılmayı talep ediyorum” dediği öğrenildi.

CHP’li Bulut’tan Cumhuriyet’i hedef alan AKP’li Ahmet Hamdi Çamlı tepkisi: ’16 saattir tık yok!’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, eski AKP milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı’nın Cumhuriyet’in kuruluşunu hedef alan “kanlı darbe” şeklindeki ifadelerine ilişkin olarak, “Muhaliflere jet hızıyla işleyen yargı, bakalım bu deli saçmalarının da hesabını sorabilecek mi?” diye sordu.

Son dakika… Mağarada metan gazı nedeniyle şehit olan asker sayısı 8’e yükseldi

Milli Savunma Bakanlığı, Pençe-Kilit Harekâtı kapsamında sürdürülen arama-tarama faaliyetlerinde şehit sayısının 8’e yükseldiğini duyurdu.