Kurban Bayramı’nı gebe olarak karşılayanlara önemli uyarılar: Ette porsiyona ve pişirmeye dikkat

Gebelikte Kurban Bayramı’nda Et Tüketiminin Önemi

İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) VM Medical Park Florya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hediye Dağdeviren, gebelikte bağışıklık sisteminin zayıfladığını söylüyor. Bu nedenle kurban eti tüketimine hamilelerin çok dikkat etmesi gerektiğini belirten Dağdeviren, “Gebeler taze kesilmiş kurban etini tüketmemelidir. Eti en az 1 gün dinlendirmeliyiz. Çünkü taze kesilmiş etlerin sindirimi zor olabilir ve hazımsızlık problemlerine neden olabilir.” diyor.

Prof. Dr. Dağdeviren, etin iyi pişmesinin önemini vurgulayarak, “Çünkü iyi pişmemiş etlerde ‘toksoplazma gondii’ dediğimiz bir parazit enfeksiyonu olabilir. Bu da gebelikte hem gebeye hem bebeğe zarar verebilir. Dolayısıyla etin çok iyi pişirilmesi gerekiyor.” açıklamasını yapıyor.

Hamilelerin eti yağlı kavurma, kızartma gibi tüketmemesi gerektiğini belirten Dağdeviren, “Çünkü bunlar yağlı gıdalar. Gebelikte sindirim problemleri sık görülür. Bu yüzden haşlama, fırın gibi pişirme yöntemlerini tercih etmeliyiz. Ayrıca eti saklarken de çok dikkatli olmalıyız. Eti uygun koşullarda ve buzdolabında saklamalıyız. Bir kez çıkardığımız ve dondurup çözdürdüğümüz eti bir daha asla dondurmamalıyız. Hamilelere kurban etini günlük ortalama 100 gram olarak porsiyon şeklinde tüketmelerini öneriyoruz.” diyor.

Prof. Dr. Dağdeviren, hamilelerin etin yanında C vitamini miktarını artırmasının önemli olduğunu, ayrıca günde 2 litre sıvı tüketmesi gerektiğini kaydediyor.

Memorial Bahçelievler Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sehtap Nazlı Kılıç Çetin ise hamilelerin Kurban Bayramı’nda et tüketimine dikkat etmesi gerektiğini belirtiyor. Hamilelik döneminde bağışıklık sisteminin oldukça zayıfladığını belirten Çetin, yeni kesilmiş etlerde mikrobiyal ve paraziter yükün fazla olduğunu vurguluyor.

Çetin, kırmızı etin hamilelik dönemi için önemli olduğunu belirterek, “Kırmızı et hamileler için protein açısından çok kıymetli bir kaynaktır. Ayrıca B12 ve çinko gibi vitamin ve mineraller açısından da zengindir. Dolayısıyla haftada 2-4 kez kırmızı et tüketimi öneriyoruz.” diyor.

Dinlenmemiş, taze kesilmiş etlerin mikrobiyal yükü fazla olduğunu belirten Çetin, “En azından 24 saat buzdolabında bekletildikten sonra pişirilmesi daha uygundur. Gebelikte genellikle etler iyi pişirilmelidir ki toksoplazma, listeria gibi enfeksiyonlardan uzak kalalım. Ayrıca sağlıklı pişirme yöntemleri değişmez. Normal zamanda olduğu gibi haşlama veya ızgara tercih edilmelidir.” açıklamasını yapıyor.

Çetin, bayramda hamilelerin günlük et tüketimini 90-120 gram arasında tutmalarının önemini vurgulayarak, “Fazla tüketim doymuş yağ alımına neden olabilir ve kilo artışını tetikleyebilir. Kurban etini haşlanmış veya ızgara olarak tüketmelerini öneriyoruz. C vitamini açısından zengin besinlerle tüketmeleri önemli. Su tüketimine dikkat etmeleri gerekiyor ancak yemek esnasında su içmemeleri önerilir. Fazla su tüketimi sindirim problemlerine neden olabilir.” diyor.

Bayramda hamilelerin sütlü tatlı tüketmelerinin önemli olduğunu belirten Çetin, şerbetli ve yapay tatlandırıcılı tatlılardan kaçınmalarını öneriyor.

Related Posts

Genetik yatkınlık risk taşıyor: “Tiroit kanserinin görülme sıklığı artıyor”

Genetik yatkınlık risk taşıyor: “Tiroit kanserinin görülme sıklığı artıyor”

BKİ (Beden Kitle İndeksi) nedir? Obezite sınırı kaçtır? Uzman isimden bilgiler

Günümüzün en önemli sağlık problemlerinden biri olan obezite, sadece estetik bir sorun değil, kronik bir hastalık olarak değerlendiriliyor. BKİ (Beden Kitle İndeksi) nedir? Obezite sınırı kaçtır? soruları ise araştırılan konuların başında geliyor. İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. M. Emel Alphan, obezite hakkında merak edilenleri yanıtladı.

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

30:30:30 diyeti: Ayda 6 kilodan fazla vermenize yardımcı oluyor

Diyetisyen Emma Bardwell, bir ayda 6 kilodan fazla verdiren 30:30:30 diyeti hakkında bilgi verdi.

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük risk taşıyabilir

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.

Hareket Alzheimer ve Demans riskini azaltıyor! Hareketsizlik vücutta 7 hasara yol açıyor

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.