Lider olmak istiyorlar! Çin, Ar-Ge’ye 55 milyar dolarlık bütçe ayırdı!

Çin, Bilim ve Teknoloji Harcamalarına Yeniden Yatırım Yapıyor

Çin Maliye Bakanlığı, 2025 yılı merkezi bütçesinde bilim ve teknoloji harcamalarının 2024’e kıyasla yüzde 10 artırılarak 398,12 milyar yuana (55 milyar dolar) çıkarıldığını duyurdu. Bu artış, ulusal savunma ve borç faiz ödemelerinin ardından en büyük üçüncü bütçe kalemini oluşturuyor.

Ar-Ge Harcamalarında Önemli Artış

Bilim ve teknolojiye ayrılan bütçede yapılan yüzde 10’luk artış, yani 5 milyar dolarlık ek yatırım, Çin’in ulusal Ar-Ge çalışmalarını hızlandırmayı amaçlıyor.

Bu yatırım özellikle yarı iletkenler ve yapay zeka gibi alanlarda ‘kendine yeterlilik’ planlarının bir parçası olarak dikkat çekiyor. Yeni projeler başlatmak yerine, söz konusu fon mevcut projelerin geliştirilmesine odaklanacak.

2024 yılında Çin, bilim ve teknoloji harcamaları için 361,9 milyar yuan ayrılmış ve bu hedefin yüzde 97,6’sına ulaşılmıştı.

Geçen yıl, özellikle stratejik sektörlerdeki (yarı iletkenler, yapay zeka ve uzay araştırmaları gibi) projelere büyük destek verildi. Ayrıca, KOBİ’lere yönelik finansman garanti fonları aracılığıyla yenilikçi girişimleri destekleyen programlar uygulandı ve teknoloji şirketlerine vergi indirimleri ve sübvansiyonlar sunuldu.

Geleceğe Yatırım

Çin, Ar-Ge harcamalarını ‘Bilim ve Teknoloji İnovasyonu 2030’ büyük projelerine yönlendirerek entegre devreler, yapay zeka ve kuantum bilişim gibi kritik alanlara odaklanmayı planlıyor.

Uzun vadeli temel araştırmalar genellikle yıllarca somut geri dönüş alınamayacak projeler olarak görülse de, Çin bu alanlara yatırım yaparak küresel rekabet gücünü artırmayı hedefliyor. Bu adım, Çin’in ABD ile süregelen teknolojik rekabetinde de kritik bir rol oynuyor.

Çin’in ekonomisinin yavaşladığı bir dönemde, bu büyük yatırımlar ekonomik canlanmayı destekleyen bir strateji olarak görülüyor. Hükümet, doğrudan ekonomik teşvikler yerine, bilim ve teknoloji alanlarına yapılan büyük yatırımlar aracılığıyla uzun vadeli ekonomik ve teknolojik kalkınmayı desteklemeyi amaçlıyor.

Related Posts

Nintendo Switch 2 sadece Japonya’da 2.2 milyon talep topladı, stok krizi uyarısı yapıldı

Konsol dünyasının en çok satanları arasına girmeyi başaran Nintendo Switch sonrasında Nintendo Switch 2 modelinde de beklentiler büyük. Öyle ki Japon oyun severler şimdiden bir stok sıkıntısına sebep olacak gibi görünüyor.  Nintendo Switch 2 …

BTM, Girişimci Sayısını Artırıyor ve Unicorn Hedefliyor

Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) Genel Müdürü Önder Kul, girişimci sayısını artırdıklarını belirterek, “En yakın vadede unicorn çıkarmayı hedefliyoruz.” dedi. Kul, BTM’nin girişimcilere verdiği eğitimleri anlatarak, “Bizim belki de en güçlü …

Volkswagen’in yeni sedan modeli Lavida Pro Çin’de ortaya çıktı

Volkswagen, Avrupa’da sedan pazarından çekilirken Çin’de, sedanlara olan talebin devam ettiğini gösteren yeni modeli Lavida Pro’yu gün yüzüne çıkardı.

Türkiye’nin Elektrik Üretiminde Özel Sektörün Payı Yüzde 80

Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) Strateji Geliştirme Daire Başkanı Yücel Kartal, Türkiye’nin elektrikteki kurulu gücünün 118 bin megavata ulaştığını belirterek, bunda özel sektör santrallerinin payının yüzde 80 civarında olduğunu söyledi. Uludağ Enerji …

Avcılar’da Yaya Kazası: Otomobil Çarpan Özcan Hastaneye Kaldırıldı

AVCILAR’da yolun karşısına geçmeye çalışan Baydın Özcan’a hızla gelen bir otomobil çarptı. Ağır yaralanan adam hastaneye kalındırılırken, kaza, bir iş yerinin güvenlik kamerasına yansıdı. Kaza, Firuzköy Bulvarı’nda meydana geldi. Kaldırımda bir …

TSB Başkan Yardımcısı Yaşar, Türkiye’de kasko durumunu değerlendirdi

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkan Yardımcısı ve Maher Holding Sigorta Grubu Başkanı Ahmet Yaşar, Türkiye’de kasko yaptırılmasını ve sigorta sektörünü değerlendirdi. Yılda yaklaşık 20 milyon kasko teklifi verildiğini ancak bunlardan sadece 8 …