Lider olmak istiyorlar! Çin, Ar-Ge’ye 55 milyar dolarlık bütçe ayırdı!

Çin, Bilim ve Teknoloji Harcamalarına Yeniden Yatırım Yapıyor

Çin Maliye Bakanlığı, 2025 yılı merkezi bütçesinde bilim ve teknoloji harcamalarının 2024’e kıyasla yüzde 10 artırılarak 398,12 milyar yuana (55 milyar dolar) çıkarıldığını duyurdu. Bu artış, ulusal savunma ve borç faiz ödemelerinin ardından en büyük üçüncü bütçe kalemini oluşturuyor.

Ar-Ge Harcamalarında Önemli Artış

Bilim ve teknolojiye ayrılan bütçede yapılan yüzde 10’luk artış, yani 5 milyar dolarlık ek yatırım, Çin’in ulusal Ar-Ge çalışmalarını hızlandırmayı amaçlıyor.

Bu yatırım özellikle yarı iletkenler ve yapay zeka gibi alanlarda ‘kendine yeterlilik’ planlarının bir parçası olarak dikkat çekiyor. Yeni projeler başlatmak yerine, söz konusu fon mevcut projelerin geliştirilmesine odaklanacak.

2024 yılında Çin, bilim ve teknoloji harcamaları için 361,9 milyar yuan ayrılmış ve bu hedefin yüzde 97,6’sına ulaşılmıştı.

Geçen yıl, özellikle stratejik sektörlerdeki (yarı iletkenler, yapay zeka ve uzay araştırmaları gibi) projelere büyük destek verildi. Ayrıca, KOBİ’lere yönelik finansman garanti fonları aracılığıyla yenilikçi girişimleri destekleyen programlar uygulandı ve teknoloji şirketlerine vergi indirimleri ve sübvansiyonlar sunuldu.

Geleceğe Yatırım

Çin, Ar-Ge harcamalarını ‘Bilim ve Teknoloji İnovasyonu 2030’ büyük projelerine yönlendirerek entegre devreler, yapay zeka ve kuantum bilişim gibi kritik alanlara odaklanmayı planlıyor.

Uzun vadeli temel araştırmalar genellikle yıllarca somut geri dönüş alınamayacak projeler olarak görülse de, Çin bu alanlara yatırım yaparak küresel rekabet gücünü artırmayı hedefliyor. Bu adım, Çin’in ABD ile süregelen teknolojik rekabetinde de kritik bir rol oynuyor.

Çin’in ekonomisinin yavaşladığı bir dönemde, bu büyük yatırımlar ekonomik canlanmayı destekleyen bir strateji olarak görülüyor. Hükümet, doğrudan ekonomik teşvikler yerine, bilim ve teknoloji alanlarına yapılan büyük yatırımlar aracılığıyla uzun vadeli ekonomik ve teknolojik kalkınmayı desteklemeyi amaçlıyor.

Related Posts

2100 yılında dünyamızın nasıl görüneceğine dair 2 senaryo çizildi: Sonuçlar çok vahim olacak

Yeni araştırma, 2100 yılına dair iki çarpıcı gelecek senaryosu sunuyor: Ya cesur adımlarla refah dolu bir dünya inşa edeceğiz ya da siyasi kararsızlık ve eşitsizlikle dolu bir çöküşe sürükleneceğiz.

Bu soruları sormayın: Yapay zekayı zorlayan konular

Yeni bir araştırmaya göre, ChatGPT gibi yapay zeka sohbet botlarının karmaşık düşünme gerektiren sorulara verdiği yanıtlar, basit sorulara kıyasla çok daha fazla karbon salımına yol açıyor.

Play Store değişiyor! Yeni tasarım belli oldu

Google, Android 16 ile birlikte Play Store’da önemli bir değişikliğe gidiyor.

WhatsApp’taki durumlara reklam getiriliyor

WhatsApp’a gelecek yenilikleri duyuran Meta, Durumlar kısmına reklamların geleceğini aktardı.

Çin, Ay mekiği Mıngcou’nun “sıfır irtifa kaçış uçuşu testini” yaptı

Çin’in, 2030 yılında başlamayı planladığı insanlı Ay görevlerinde kullanacağı personel taşıyıcı mekiğinin “sıfır irtifa kaçış uçuşu testini” yaptığı bildirildi.

iOS 26 alacak iPhone modelleri: Güncellemeyi hangi modeller alacak?

iOS 26 güncellemesi ile birlikte bazı modeller artık desteklenmeyecek. iOS 26’yı kullanmak için yeni bir iPhone almanız gerekebilir.