Sızdırılan belgeler, yapay zekanın aslında nasıl geliştirildiğini ortaya koydu

Yapay Zeka Gelişiminde İnsan Emeği Unutulmamalı!

Yapay zeka teknolojilerinin ilerlemesinde büyük önemi olan insan emeği, genellikle göz ardı edilmektedir. Özellikle yapay zeka algoritmalarını eğitmek için kullanılan veri etiketleme süreci, metin, ses ve video gibi içeriklerin insanlar tarafından elle işlenmesini içerir. Bu süreç genellikle düşük ücretle çalışan serbest çalışanlar tarafından, özellikle Filipinler, Pakistan, Kenya ve Hindistan gibi ülkelerde gerçekleştirilmektedir.

Veri etiketleyicileri, yoğun ve tekrarlayan işlerin yanı sıra nefret söylemleri, şiddet içeriği ve cinsel materyalleri ayıklama gibi zorlayıcı görevlerle karşı karşıyadır.

İç Yönergelerin Şaşırtıcı Detayları!

ABD merkezli Inc. dergisi tarafından dile getirilen bir belge, veri etiketleme firması Surge AI’nın içerik moderasyonuna dair yönergelerini gün yüzüne çıkardı. Belgede, birçok alanda etik kuralların tanımlandığı görülmektedir; tıbbi tavsiyelerden cinsel içeriklere, nefret söyleminden şiddete kadar geniş bir yelpazede.

Surge AI, büyük dil modelleri (LLM) geliştiricilerine doğrudan hizmet veren bir taşeron şirket olarak faaliyet göstermektedir. Şirketin yan kuruluşu DataAnnotation.Tech üzerinden istihdam edilen veri etiketleyicilerinin karşı karşıya kaldığı karmaşık etik kararlar, sızdırılan belgelerde açıkça görülmektedir.

Etiğin Yönü, Yoksul Ülkelerdeki Emekçilerle Şekilleniyor!

Belgeler, yapay zeka sistemlerinin etik sınırlarının genellikle yoksul bölgelerde çalışan insanların kararlarıyla belirlendiğini göstermektedir. Bu kişilerden neredeyse imkansız beklentilerde bulunulmaktadır; çünkü her türlü senaryoyu önceden tahmin etmeleri gerekmektedir.

Suç tanımının ülkelere göre değişkenlik göstermesi, etik konularda net sınırların belirlenmesini zorlaştırmaktadır. Örneğin, dolaylı içeriklere izin verilirken direkt soruların yanıtsız bırakılması gibi durumlar etik kararları zorlaştırmaktadır.

Surge AI’dan Açıklama Geldi!

Surge AI, belgelerin sızdırılmasının ardından yaptığı açıklamada, kılavuzun birkaç yıl öncesine ait olduğunu ve yalnızca iç araştırma amacıyla hazırlandığını belirtti. Şirket, güvenliği öğrenmek için modellerin riskleri tanıması gerektiğini belirtirken, uzmanlar yapay zeka sistemlerinin gerçekte düşük ücretle çalışan emekçilerin üzerine dayandığını vurgulamaktadır.

Related Posts

Elon Musk’tan tartışma yaratan Grok hamlesi!

Elon Musk sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımla tartışmalı yapay zeka sohbet robotu Grok’un çocuklar için özel bir versiyonu üzerinde çalışıldığını açıkladı. Söz konusu paylaşımda”Baby Grok’u çocuk dostu içeriklere odaklanan bir uygulama …

Ay neden renk değiştirir?

Gökyüzüne baktığımızda Ay’ın bazen parlak beyaz, bazen sarı tonlarında, hatta kızıl bir renkte parladığını fark ederiz. Peki, kendi ışığını üretmeyen Ay, bu renk değişimlerini nasıl yaşıyor? Cevap, uzayda değil, hemen başımızın üzerindeki atmosferde saklı.

Çin pazarında zirveye oturdu! Ne Apple, ne Xiaomi yanına yaklaşamadı

Ünlü telefon markası Huawei 4 yıl aradan sonra yeniden Çin pazarında zirveye oturdu.

James Webb Uzay Teleskobu evrenin bilinmeyenlerine ışık tutuyor

ABD Havacılık ve Uzay Ajansına (NASA) ait James Webb Uzay Teleskobu (JWST), 25 Aralık 2021’de fırlatılmasından bu yana evrene dair önemli bilimsel verilere ışık tutuyor.

Klima kullanmadan arabayı serinletmenin yolunu açıkladı: Sosyal medyada izlenme rekoru kırdı

Yaz aylarında otomobilin içi adeta bir fırına dönüşüyor. Aracına binmek isteyenler yoğun sıcakla karşılaştığında ilk işi klimayı açmak oluyor. Ancak sosyal medyada hızla yayılan ve izlenme rekoru kıran bir video, klimasız serinlemenin pratik bir yolunu gösterdi.

2100 yılında dünyamızın nasıl görüneceğine dair 2 senaryo çizildi: Sonuçlar çok vahim olacak

Yeni araştırma, 2100 yılına dair iki çarpıcı gelecek senaryosu sunuyor: Ya cesur adımlarla refah dolu bir dünya inşa edeceğiz ya da siyasi kararsızlık ve eşitsizlikle dolu bir çöküşe sürükleneceğiz.