Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan şap hastalığına karşı önlemler açıklaması: Hayvan satış yerleri geçici süreyle kapatıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı: Hayvan Satış Yerlerinde Şap Hastalığı Tedbirleri

Tarım ve Orman Bakanlığı, hayvan pazarları, canlı hayvan borsaları ve tüm satış yerlerinin faaliyetlerinin şap hastalığının yayılmasını engellemek amacıyla geçici olarak durdurulduğunu duyurdu.

Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, ülke genelinde şap hastalığıyla mücadele kapsamında geliştirilen aşılar ve yoğun aşılama kampanyaları sonucunda hastalık oranında ciddi düşüşler kaydedildiği belirtildi. 2024 yılında hastalık oranının bir önceki yıla göre yüzde 80 azaldığı bildirildi.

Kurban Bayramı öncesi ve sırasında hayvan hareketleriyle ilgili yeni düzenlemelerin hayata geçirildiği ve yakın zamanda yeni bir şap hastalığı serotipi olan SAT1’in tespit edildiği açıklandı. Bakanlık, bu yeni serotip için geliştirilen aşının sahada uygulanmaya başlandığını ve aşılama faaliyetlerinin artırıldığını belirtti.

Hastalığın yayılmasını önlemenin sadece aşılama değil, aynı zamanda hayvan hareketlerinin kısıtlanmasıyla da mümkün olduğu vurgulanan açıklamada, hayvan satış yerlerinde yapılan doğrudan temasın hastalığın yayılma riskini artırdığına dikkat çekildi.

Tüm bu önlemlerin hastalığın kontrol altına alınmasını hızlandırmayı amaçladığı ve gıda arz güvenliğinde herhangi bir sorun yaşanmayacağı belirtilen açıklamada, mevcut stok ve üretim altyapısının sağlam olduğu vurgulandı.

Bakanlık, süreci sürekli olarak veteriner sağlık ekipleriyle takip ettiklerini ve vatandaşların resmi kaynaklardan yapılan açıklamalara güvenmeleri gerektiğini önemle hatırlattı.

Related Posts

Kene kabusu geri döndü: Çin menşeli yeni tür bulundu!

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte kene vakalarında endişe verici artış yaşanıyor. Çin menşeli yeni bir türün Türkiye’de tespit edilmesi ve bazı illerde can kayıplarının yaşanması, uzmanları alarma geçirdi. Özellikle ter ve idrar kokusunun keneleri çektiği uyarısı dikkat çekti.

Anne aşı olursa, bebek de korunuyor! Yenidoğanlarda hayati risk oluşturabiliyor

Gebelikte uygulanan boğmaca aşısı, bebekleri doğumdan sonra karşılaşabilecekleri ciddi enfeksiyonlara karşı korumak amacıyla artık rutin bağışıklama programına dahil edildi. Peki boğmaca neden bu kadar tehlikeli? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Manolya Kara ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Zeynep Utkan Korun yanıtladı.

Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi’ne ‘bıçak parası’ soruşturması: 11 gözaltı!

“Hastalardan bıçak parası talep ederek 10 milyon lira haksız kazanç elde edildiği” iddiası

Alışkanlıklar hayatımızdan çalıyor! Sadece dişi değil, kalbi de çürütüyor

Uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmek birçok insan için önemlidir. Günlük alışkanlıklar yaşlanma şeklimizde büyük rol oynar. Endişenin birikmesine izin vermek, diş ipi kullanmayı unutmak veya yalnız zaman geçirme planlarını atlamak küçük görünebilir ancak bunlar sessizce hayatınızdan çalıyor olabilir. Rutinlerinizi sağlıklı bir yaşam sürmek adına yeniden gözden geçirmelisiniz. Peki neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Kurban Bayramı’nı gebe olarak karşılayanlara önemli uyarılar: Ette porsiyona ve pişirmeye dikkat

Uzmanlar, hamilelerin Kurban Bayramı’nda günlük ortalama 90 ile 120 gram arasında kurban eti tüketmesi gerektiğini belirtti. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hediye Dağdeviren, “Hamilelere kurban etini 1 porsiyon şeklinde günlük ortalama 100 gram olarak tüketmesini öneriyoruz” dedi.

Genetik yatkınlık risk taşıyor: “Tiroit kanserinin görülme sıklığı artıyor”

Genetik yatkınlık risk taşıyor: “Tiroit kanserinin görülme sıklığı artıyor”