TÜİK açıkladı: Türkiye’nin en yoksul şehirleri belli oldu

TÜİK Verileriyle Türkiye’nin Yoksulluk Analizi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri’ni yayınladı. Verilere göre, belirli bir gelir sınırının altında yaşayan bireyler yoksul olarak kabul edildi.

Eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin %50’si baz alınarak hesaplanan yoksulluk oranı, 2024 yılında bir önceki yıla göre 0,1 puan artarak %13,6 seviyesine yükseldi.

Yoksulluk Oranı ve Hanehalkı Tipi

Hanehalkı tipine göre yapılan analizde, tek kişilik hanehalklarında yoksulluk oranı bir önceki yıla göre 0,8 puan azalarak %6,5’e gerilerken, birden fazla kişiden oluşan hanelerde ise %10,8’e yükseldi. Aynı şekilde, çekirdek aile ve diğer kişilerden oluşan hanelerin yoksulluk oranı %17,9’a, tek çekirdek ailelerin yoksulluk oranı ise %13,4’e çıktı.

Eğitim seviyesine göre yoksulluk oranına bakıldığında, bir okul bitirmeyenlerin %24,7’si, lise altı mezunların %13,6’sı, lise ve dengi okullardan mezun olanların %7,4’ü yoksulluk riski altında bulunurken, yükseköğretim mezunlarının yoksulluk oranı %2,7 olarak kaydedildi.

İllere Göre Yoksulluk Oranı

İBBS 2. Düzey bölgeleri incelendiğinde, gelire dayalı göreli yoksulluk oranının en yüksek olduğu bölgeler; TR71 (Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırşehir) ve TR82 (Kastamonu, Çankırı, Sinop) olarak belirlendi. En düşük göreli yoksulluk oranına sahip bölgeler ise TRC1 (Gaziantep, Adıyaman, Kilis) ve TRC2 (Şanlıurfa, Diyarbakır) olarak saptandı.

Yoksulluk ve Sosyal Dışlanma

Yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altındaki bireyler, göreli yoksulluk, maddi ve sosyal yoksunluk göstergelerine dayanarak belirlenir. Son verilere göre, nüfusun %29,3’ü yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında bulunmaktadır.

Özellikle 0-17 yaş grubundakilerde bu oran %38,9, 18-64 yaş grubunda %26,3, 65 yaş ve üstünde ise %23,3 olarak hesaplanmıştır. Nüfusun %4,3’ü ise dört yıllık süreçte yoksulluktan çıkamamıştır.

Borçluluk Durumu ve Konut Problemleri

Nüfusun %56,8’i borçlu iken, konut masraflarının dışında borç ödemesi yapanların oranı bir önceki yıla göre %1,2 azalarak %56,8’e gerilemiştir. Ayrıca, nüfusun %31,3’ü konut problemleriyle karşı karşıyadır.

Fertlerin %57,5’i evden uzak bir tatil masrafını karşılayamazken, %39,3’ü düzenli olarak et, tavuk veya balık yemek masraflarını, %26,8’i beklenmedik harcamaları karşılayamamaktadır. Kendi konutlarında yaşayanların oranı %56,1’dir.

Related Posts

En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Cevdet Yılmaz’dan emekli zammına ilişkin açıklama

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, gündeme ilişkin önemli önemli açıklamalarda bulundu. Yılmaz, milyonları yakından ilgilendiren en düşük emekli maaşı için enflasyonu işaret etti.

138 yıllık gıda devi iflas ediyor: 25 bin alacaklı sırada bekliyor

Market raflarında uzun yıllardır yer alan 138 yıllık köklü bir gıda markası, iflas koruma başvurusunda bulunarak faaliyetlerini mahkeme gözetiminde satışa çıkarma kararı aldı.

Bakan Bayraktar: TP ve maden şirketimizden oluşan bir heyeti, Angola’ya göndereceğiz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Bu ay içerisinde hiç gecikmeden Türkiye Petrolleri’nden ve yine maden şirketimizden oluşan bir heyeti, Angola’ya göndereceğiz” dedi.

Türkiye’deki yastık altı altın miktarı uluslararası altın şirketini bile şaşkına çevirdi

Dövize erişimin kolaylığına ve hükümetin baskı politikalarına rağmen, vatandaşlar 331 milyar dolarlık fiziki altını evde tutuyor. Uzmanlara göre, bu tercih sadece kültürel bir gelenek değil; ekonomik yönetime duyulan derin güvensizliğin bir sonucu. Peki 331 milyar dolar nasıl bir büyüklüğe sahip?

Kripto piyasasında yılın ilk 6 ayı nasıl geçti?

Kripto para piyasasında yılın ilk yarısında önemli gelişmeler yaşandı. Trump’ın hamleleri ve Türkiye’deki düzenleme çalışmaları sektörde hareketliliğe neden oldu. Piyasa, bu gelişmelerle dalgalı bir seyir izledi.

Bakan Bolat ihracat rakamlarını açıkladı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, dış ticaret verilerine ilişkin açıklamalarda bulundu.