Uzmanı uyardı: 1 milyon insan bu hastalığından habersiz!

Glokom Hastalığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Dünya genelinde milyonlarca insan, göz tansiyonu olarak bilinen glokom hastalığından dolayı görme yetilerini kaybetmiş durumda. Türk Oftalmoloji Derneği Glokom Birimi Başkanı olan Prof. Dr. Tekin Yaşar, yaptığı açıklamada Türkiye’de tanısı konmuş olan hasta sayısının 500 bin olduğunu belirtirken, hastalıktan habersiz olan insan sayısının ise 1 milyon civarında olduğunu vurguladı.

Dünya Glokom Haftası kapsamında Hürriyet gazetesine verdiği röportajda Prof. Dr. Yaşar, asistan hekimlerin görme yetisi kaybolmuş hastalara karşı empati kurabilmesinin önemine değindi. Bazı asistanların bu durumu görmekten çekindiklerini ve hatta bir kızın bu durum karşısında ağladığını söyleyen Prof. Dr. Yaşar, görmeyi sudden kaybetmenin ne kadar ürkütücü bir deneyim olduğunu vurguladı. Ayrıca, herkesin görmeyen insanların yaşadığı zorlukları anlaması gerektiğini ve bu durumu kolaylaştıracak adımların atılması gerektiğini belirtti.

Glokom yani göz tansiyonu hastalığının dünya genelinde 70 milyon kişide görüldüğünü aktaran Prof. Dr. Yaşar, dünya genelinde 6.5 milyon kişinin bu hastalık nedeniyle görme yetisini kaybettiğini belirtti. Bu rakamın toplam körlük vakalarının %13.5’ini oluşturduğuna dikkat çeken Yaşar, Türkiye’de tanısı konmuş olan hasta sayısının 500 bin olduğunu ve hastalıktan habersiz olanların sayısının ise 1 milyon civarında olduğunu ifade etti.

Related Posts

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan şap hastalığına karşı önlemler açıklaması: Hayvan satış yerleri geçici süreyle kapatıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan şap hastalığına karşı önlemler açıklaması: Hayvan satış yerleri geçici süreyle kapatıldı

Kene kabusu geri döndü: Çin menşeli yeni tür bulundu!

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte kene vakalarında endişe verici artış yaşanıyor. Çin menşeli yeni bir türün Türkiye’de tespit edilmesi ve bazı illerde can kayıplarının yaşanması, uzmanları alarma geçirdi. Özellikle ter ve idrar kokusunun keneleri çektiği uyarısı dikkat çekti.

Anne aşı olursa, bebek de korunuyor! Yenidoğanlarda hayati risk oluşturabiliyor

Gebelikte uygulanan boğmaca aşısı, bebekleri doğumdan sonra karşılaşabilecekleri ciddi enfeksiyonlara karşı korumak amacıyla artık rutin bağışıklama programına dahil edildi. Peki boğmaca neden bu kadar tehlikeli? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Manolya Kara ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Zeynep Utkan Korun yanıtladı.

Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi’ne ‘bıçak parası’ soruşturması: 11 gözaltı!

“Hastalardan bıçak parası talep ederek 10 milyon lira haksız kazanç elde edildiği” iddiası

Alışkanlıklar hayatımızdan çalıyor! Sadece dişi değil, kalbi de çürütüyor

Uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmek birçok insan için önemlidir. Günlük alışkanlıklar yaşlanma şeklimizde büyük rol oynar. Endişenin birikmesine izin vermek, diş ipi kullanmayı unutmak veya yalnız zaman geçirme planlarını atlamak küçük görünebilir ancak bunlar sessizce hayatınızdan çalıyor olabilir. Rutinlerinizi sağlıklı bir yaşam sürmek adına yeniden gözden geçirmelisiniz. Peki neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Kurban Bayramı’nı gebe olarak karşılayanlara önemli uyarılar: Ette porsiyona ve pişirmeye dikkat

Uzmanlar, hamilelerin Kurban Bayramı’nda günlük ortalama 90 ile 120 gram arasında kurban eti tüketmesi gerektiğini belirtti. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hediye Dağdeviren, “Hamilelere kurban etini 1 porsiyon şeklinde günlük ortalama 100 gram olarak tüketmesini öneriyoruz” dedi.