Uzmanı uyardı: Saçlarınızın dökülme sebebi bu olabilir

Saç Dökülmesi ve Beslenme

Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Aslı Tatlıparmak, saç dökülmesinin genetik, yaş, deri problemleri, hormonal sebepler, çeşitli tıbbi tedaviler ve stres gibi faktörlerin yanı sıra beslenmenin de önemli bir rol oynadığını belirtiyor. Yapılan çalışmalar, özellikle şok diyetlerin saçlar üzerinde olumsuz etkilere yol açabileceğini gösteriyor. Kalori kısıtlamasının saç folikülüne enerji tedarikini etkileyerek saç dökülmesine neden olabileceğini vurguluyor.

‘Günlük Saç Dökülmesi Miktarı’

Doç. Dr. Tatlıparmak, her saç telinin belirli bir yaşam döngüsü olduğunu açıklıyor. Saç folikülünün yaşam döngüsü döngüseldir ve bu süreç ‘saç büyüme döngüsü’ olarak adlandırılır. Saç teli 4-6 yıl yaşadıktan sonra dinlenir ve dökülür. Günde 50-100 tel saç dökülmesinin normal kabul edildiğini belirtiyor. Daha fazla dökülme durumlarında alopesi (saç dökülmesi) olarak değerlendirilmesi gerektiğini söylüyor.

‘Beslenmenin Saç Dökülmesine Etkisi’

Beslenme alışkanlıklarının saç dökülmesi üzerinde etkili olduğunu söyleyen Doç. Dr. Tatlıparmak, özellikle düşük kalorili diyetlerin, yeterli kalori ve protein alınmamasının saç dökülmesine neden olabileceğini belirtiyor. Sağlıklı saçlar için proteinin önemli olduğunu vurguluyor ve temel yağ asitleri olan omega-3’lerin saç sağlığında önemli bir rol oynadığını ifade ediyor. Bu nedenle omega-3 açısından zengin besinleri beslenme rutinine dahil etmenin önemli olduğunu belirtiyor.

‘Vitamin ve Minerallerin Rolü’

Doç. Dr. Tatlıparmak, vitamin ve minerallerin saç sağlığı için önemli olduğunu vurguluyor. Özellikle demir eksikliğinin kadınlarda saç dökülmesiyle ilişkilendirildiğini belirtiyor. Çinko ve D vitaminin de saçlar için önemli olduğunu dile getiriyor. Saç dökülmesi yaşayan kişiler için besin takviyelerinin önemli olabileceğini ancak doktora danışmadan alınmaması gerektiğini aktarıyor.

Özetle, sağlıklı bir beslenme düzeni ve dengeli bir beslenme saç sağlığı için oldukça önemlidir. Beslenmenize dikkat ederek saç dökülmesini engelleyebilir ve saçlarınızın sağlıklı kalmasını sağlayabilirsiniz.

Related Posts

Kene kabusu geri döndü: Çin menşeli yeni tür bulundu!

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte kene vakalarında endişe verici artış yaşanıyor. Çin menşeli yeni bir türün Türkiye’de tespit edilmesi ve bazı illerde can kayıplarının yaşanması, uzmanları alarma geçirdi. Özellikle ter ve idrar kokusunun keneleri çektiği uyarısı dikkat çekti.

Anne aşı olursa, bebek de korunuyor! Yenidoğanlarda hayati risk oluşturabiliyor

Gebelikte uygulanan boğmaca aşısı, bebekleri doğumdan sonra karşılaşabilecekleri ciddi enfeksiyonlara karşı korumak amacıyla artık rutin bağışıklama programına dahil edildi. Peki boğmaca neden bu kadar tehlikeli? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Manolya Kara ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Zeynep Utkan Korun yanıtladı.

Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi’ne ‘bıçak parası’ soruşturması: 11 gözaltı!

“Hastalardan bıçak parası talep ederek 10 milyon lira haksız kazanç elde edildiği” iddiası

Alışkanlıklar hayatımızdan çalıyor! Sadece dişi değil, kalbi de çürütüyor

Uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmek birçok insan için önemlidir. Günlük alışkanlıklar yaşlanma şeklimizde büyük rol oynar. Endişenin birikmesine izin vermek, diş ipi kullanmayı unutmak veya yalnız zaman geçirme planlarını atlamak küçük görünebilir ancak bunlar sessizce hayatınızdan çalıyor olabilir. Rutinlerinizi sağlıklı bir yaşam sürmek adına yeniden gözden geçirmelisiniz. Peki neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Kurban Bayramı’nı gebe olarak karşılayanlara önemli uyarılar: Ette porsiyona ve pişirmeye dikkat

Uzmanlar, hamilelerin Kurban Bayramı’nda günlük ortalama 90 ile 120 gram arasında kurban eti tüketmesi gerektiğini belirtti. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hediye Dağdeviren, “Hamilelere kurban etini 1 porsiyon şeklinde günlük ortalama 100 gram olarak tüketmesini öneriyoruz” dedi.

Genetik yatkınlık risk taşıyor: “Tiroit kanserinin görülme sıklığı artıyor”

Genetik yatkınlık risk taşıyor: “Tiroit kanserinin görülme sıklığı artıyor”