Yeni işsizlik dalgası kapıda

Teknolojik Dönüşüme Hazır Olmayan Türkiye İşsizlikle Yüz Yüze!

Her 3 kişiden 1’inin işsiz olduğu, milyonlarca gencin ne eğitimde ne de iş gücünde olduğu Türkiye’nin, teknolojik dönüşüme hazır olmaması çalışanlar için yeni bir işsizlik dalgasının kapısını aralayabilir. Dünya Ekonomik Forumu’nun ‘İşlerin Geleceği Raporu’na göre Türkiye’de 2025-2030 döneminde işçilerin gereken becerilerinin yüzde 44’ünün değişeceği tahmin ediliyor. Bu araştırmada Türkiye, Mısır ve Zimbabve’nin ardından dünyada üçüncü sırada bulunarak iş gücündeki dönüşüme hazırlıksız ülkeler arasında en üst sıralarda yer aldı.

YETENEK AÇIĞI BÜYÜYECEK

Önümüzdeki 5 yılda küresel bazda iş gücünün gereken becerilerinin değişim oranı Türkiye’nin 5 puan altında kalarak yüzde 39 oldu. İş gücünde teknolojik dönüşüme en hazır ülke ise Danimarka oldu. Danimarka’da işçilerin gereken becerilerinin 2025-2030 arasında yüzde 28 oranında değişeceği tahmin ediliyor. Danimarka’yı; Hollanda, Çekya, Polonya ve Birleşik Krallık takip etti. Halihazırda gerçek işsiz sayısının 11 milyonu geçtiği, genç nüfusta işsizlik oranının yüzde 16’ya yaklaştığı Türkiye’de işverenler, iş gücü piyasasındaki tablonun önümüzdeki yıllarda daha da kötüleşeceğini tahmin ediyor. İşverenlerin yüzde 60’ından fazlası 2030’a kadar Türkiye’deki yetenek açığının daha da büyüyeceğini tahmin etti.

Rapora göre küresel işgücü piyasasının yüzde 59’unun 2030’a kadar yeni beceriler kazanması gerekiyor. Küresel çapta 120 milyondan fazla çalışanın işini kaybedeceği hesaplanırken, Türkiye gibi iş gücündeki dönüşüme hazırlıksız ülkelerin daha olumsuz etkilenmesi bekleniyor.

Türkiye’de yeşil dönüşüm ön planda olacak

Araştırmaya göre küresel çapta 5 yıl içinde talep görecek meslekler arasında zirvede, çiftlik işleri, tarım işçileri, inşaat ustaları ve kamyonla teslimat hizmetleri yer aldı. Aynı dönemde önemi azalacak meslekler içinde kasiyerlik, yönetici asistanlığı ve temizlik görevlileri olarak belirtildi. Türkiye’de ise robotik mühendisler, yenilenebilir enerji mühendisleri ve otonom ve elektrikli araç uzmanları, önümüzdeki dönemde öne çıkması beklenen meslekler arasında sıralandı.

Related Posts

En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Cevdet Yılmaz’dan emekli zammına ilişkin açıklama

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, gündeme ilişkin önemli önemli açıklamalarda bulundu. Yılmaz, milyonları yakından ilgilendiren en düşük emekli maaşı için enflasyonu işaret etti.

138 yıllık gıda devi iflas ediyor: 25 bin alacaklı sırada bekliyor

Market raflarında uzun yıllardır yer alan 138 yıllık köklü bir gıda markası, iflas koruma başvurusunda bulunarak faaliyetlerini mahkeme gözetiminde satışa çıkarma kararı aldı.

Bakan Bayraktar: TP ve maden şirketimizden oluşan bir heyeti, Angola’ya göndereceğiz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Bu ay içerisinde hiç gecikmeden Türkiye Petrolleri’nden ve yine maden şirketimizden oluşan bir heyeti, Angola’ya göndereceğiz” dedi.

Türkiye’deki yastık altı altın miktarı uluslararası altın şirketini bile şaşkına çevirdi

Dövize erişimin kolaylığına ve hükümetin baskı politikalarına rağmen, vatandaşlar 331 milyar dolarlık fiziki altını evde tutuyor. Uzmanlara göre, bu tercih sadece kültürel bir gelenek değil; ekonomik yönetime duyulan derin güvensizliğin bir sonucu. Peki 331 milyar dolar nasıl bir büyüklüğe sahip?

Kripto piyasasında yılın ilk 6 ayı nasıl geçti?

Kripto para piyasasında yılın ilk yarısında önemli gelişmeler yaşandı. Trump’ın hamleleri ve Türkiye’deki düzenleme çalışmaları sektörde hareketliliğe neden oldu. Piyasa, bu gelişmelerle dalgalı bir seyir izledi.

Bakan Bolat ihracat rakamlarını açıkladı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, dış ticaret verilerine ilişkin açıklamalarda bulundu.