Gıda fiyatları savaştan bu yana ilk kez bu kadar geriledi!

FAO: Küresel Gıda Fiyatları Mayıs Ayında Geriledi

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), mayıs ayında küresel gıda fiyatlarının tahıl, kuru baklagiller ve şeker fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle yüzde 0,8 gerilediğini duyurdu.

FAO’nun açıklamasına göre, uluslararası gıda ürünlerinin fiyatlarının incelendiği FAO Gıda Fiyat Endeksi, mayısta bir önceki aya göre yüzde 0,8 düşüşle 127,7 puana geriledi. Endeksin, Mart 2022’deki rekor seviyesinin yüzde 20 altında kalması dikkat çekiciydi.

Küresel gıda fiyatları, mayıs ayında özellikle tahıl, kuru baklagiller ve şeker fiyatlarındaki düşüşle geriledi.

Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, Güneydoğu Asya’daki mevsimsel üretim artışları nedeniyle aylık bazda yüzde 3,7 gerilerken bir yıl öncesine kıyasla yüzde 19,1 arttı.

Soya yağı fiyatları Güney Amerika’daki arz artışı ve biyoyakıt talebindeki düşüş nedeniyle azaldı.

Tahıl Fiyat Endeksi ise küresel mısır fiyatlarındaki keskin düşüşle aylık bazda yüzde 1,8, yıllık bazda da yüzde 8,2 azaldı.

Arjantin ve Brezilya’daki güçlü hasat ve ABD’de rekor mahsul beklentilerinin fiyatları aşağı çektiği belirtildi. Buğday fiyatları ise küresel talebin zayıflaması ve olumlu mahsul koşullarıyla birlikte düştü.

Pirinç fiyatları ise güçlü talep ve kur etkileriyle yüzde 1,4 arttı.

Tereyağı Fiyatları Rekor Seviyelerde

FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, Asya’dan gelen taleple yüzde 0,8 artarak tarihi yüksek seviyelerde kalmaya devam etti. Özellikle tereyağı fiyatlarının yüksek seyrettiği vurgulandı.

FAO’nun açıklamasında, uluslararası tereyağı fiyatlarının Avustralya’daki süt arzının daralması ve Asya’dan gelen güçlü talep sayesinde tarihi yüksek seviyelerde kaldığı belirtildi. Ancak Avrupa Birliği menşeli tereyağı talebindeki yavaşlama fiyat artışlarını sınırladı.

Et Fiyat Endeksi de mayısta yüzde 1,3 artarak yükseldi. Küresel büyükbaş hayvan eti fiyatları, güçlü küresel talep ve ihracat için kısıtlı arz nedeniyle yeni tarihi zirveye ulaştı.

FAO ayrıca, Tahıl Arz ve Talep Özeti Raporu’nu yayımlayarak küresel üretim, tüketim, ticaret ve stok eğilimleri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

FAO’nun bu yıl küresel tahıl üretimi tahmini, önceki yıla göre yüzde 2,1 artışla 2,911 milyar tona yükseldi. Daha önce 2,848 milyar tonluk bir üretim bekleniyordu.

Related Posts

Pazar alışverişinde yeni dönem!

İstanbul pazarlarında yeni dönem başlıyor. Pazarcıları dijitalleşen ticaret dünyasına uyum sağlamak ve pazarcı esnafının ödeme sistemlerini modernize etmek amacıyla önemli bir adım atılacak. Pazarlarda ödemeler pos cihazları üzerinden de …

AKINCI ve TB3 gökyüzünde dans etti

İHA ve TB3 Gökyüzünde Muhteşem Bir Dans Sergiledi Geçtiğimiz günlerde İnsansız Hava Aracı (İHA) ve Türkiye’nin yerli ve milli insansız hava aracı TB3, gökyüzünde adeta muhteşem bir…

Starbucks ücretsiz oda açıyor

Starbucks Çin’in resmi Weibo hesabından yapılan duyuruya göre, Guangdong Eyaleti başta olmak üzere ülkenin önemli ihracat, üretim ve teknoloji merkezlerindeki bazı mağazalarda genç profesyoneller için ücretsiz çalışma odaları hizmete sunuldu. Bu adım …

Yabancı işçi çalıştıranlara uyarı: Kaçak istihdama büyük ceza yolda!

Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmelikle, izinsiz çalıştırılan yabancıların konaklama, sağlık ve dönüş masrafları işverenden tahsil edilecek.

Düzce’de Araç Sayısı 154 Bin 942’ye Ulaştı

2025’te Düzce’de toplam 154 bin 942 motorlu kara aracı bulunuyor, motosiklet sayısı yarı.

Dolar/TL yeni günde sınırlı yükselişte

Döviz kurları yeni güne sınırlı yükselişle başladı. Dolar/TL, güne yükselişle başlamasının ardından 40,4190 seviyesinden işlem görüyor.